2024. aasta silo esimene niide on kogumas hoogu

2024 05 27

2024. aasta silo esimene niide on kogumas hoogu

Ilm ei ole ka sellel aastal põllumehele helde olnud. Mai kuu on pakkunud parajalt väljakutseid öökülmade, kõrgete temperatuuride ja põua näol. Esimene rohumaade niide on paiguti juba alanud, kuid enamasti veel saabumas.

Millal alustada niitmist?

Otsus niitmise alustamise kohta sõltub põllul kasvavast kultuurist või kultuuride segust. Puhaskultuuri puhul saab niite algust määratleda näiteks efektiivsete temperatuuride summana. Lutsernil on see näiteks 280-340 kraadi, põldtimutil 190-235 kraadi.. Kindlasti sõltub palju ka ettevõtte koristatavate pindade suurusest ja koristustehnikast. Parem on alustada niitmist varem, kui jääda hiljaks ning kaotada silo toiteväärtuses, eriti seeduvuse ja proteiini osas.

Kõrreliste ja liblikõieliste segudes tasub lähtuda esimesest kultuurtaimest, mis hakkab looma. Näiteks ei saa jääda ootama liblikõielise loomist, kui korrelised juba üksteise järel looma hakkavad. Sellisel juhul kannatab taas sööda kvaliteet.

Niitekõrgus

Eelmises infokirjas sai küll välja toodud niitekõrgus, kuid ka seekord palume pöörata sellele tähelepanu. Hetkel pikemas ilmaprognoosis arvestatavaid vihma valanguid oodata ei ole. Et rohumaade taastumine oleks võimalikult lihtne, niitke pigem kõrgemalt kui madalamalt. 10-12 cm kõrguselt niites saab taim palju paremad eeldused taastumiseks. Nii ei lükku ka loodetav teine niide tavapärasest kaugemale. Seda eriti lutsernide osas. Kõrrelistega küll nii kriitiline ei ole, aga 8-10 kõrguselt niitmine on põuastes ja ebatasasel põllul taime taastumise seisukohalt parem.

Kui kaua närvutada?

Päevased temperatuurid tõusevad üle 30 kraadi, päike on tugeva intensiivsusega ja kuivatab kõik kiiresti. Seetõttu tuleb kindlasti jälgida, et ette niidetud haljasmass ei närbuks heinaks. Hetkel on olukord selline, kus laia vaaluga niitmisele võib juba loetud tundidele järgneda haljasmassi hekseldamine. 

Heksli pikkus

Söömust arvestades on parim heksli pikkus 1,5-4 cm. Mida kuivem on haljasmass, seda lühem peab olema heksli pikkus. Nii saavad suhkrud ja mahlad paremini eralduda ja sileerimine saab alata.

Miks on oluline heksli pikkus?

Selleks, et silo saaks piisavalt tihedalt tallatud. Nii vabanevad suhkrud kenasti taimerakkudest ja fermentatsiooniprotsess saab alata.

 

Palju edu siloteoks ja heldet ilmataati!

Linasagro.ee veebileht kasutab nelja põhilist tüüpi küpsiseid.

Sirvimise jätkamisel nõustute vajalike küpsistega. Samuti võite nõustuda teiste küpsiste kasutamisega.